Στην τελευταία δημοσκόπηση του fagito.com θέλαμε νε μάθουμε από τους επισκέπτες μας, πόσο συχνά μαγειρεύουν. Αυτό που πραγματικά μας εντυπωσίασε είναι το ότι μονάχα το 13% των ερωτηθέντων δεν μαγειρεύει ποτέ, το 34% μάλιστα δηλώνει πως μαγειρεύει σε καθημερινή βάση. Εάν συλλογιστεί κανείς, ότι οι συμμετάσχοντες απήντησαν σ’ αυτήν την ερώτηση σε μια ιστοσελίδα που χρησιμεύει κυρίως στο να βρει κανείς ένα συγκεκριμένο delivery, επομένως, να παραγγείλει φαγητό απ’ έξω, τα αποτελέσματα αποκτούν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Όπως φαίνεται, αγαπάμε το σπιτικό φαγητό, μαγειρεύουμε συχνά, αλλά πάλι… το fast food είναι μια συνήθεια από την οποία δύσκολα θα απαλλαγούμε. Ή μάλλον – παρά τις αρνητικές ενδείξεις – δεν θέλουμε να απαλλαγούμε.
Οι υπερμεγέθεις μερίδες, η κακή αναλογία των θρεπτικών ουσιών με κυρίαρχους το λίπος και τους υδατάνθρακες, τα συντηρητικά και άλλες ξένες ουσίες, οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι διατήρησης (κατάψυξη) και μαγειρέματος (τηγάνισμα) είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά επιχειρήματα κατά του γρήγορου φαγητού, καθώς οι επιπτώσεις τους βλάπτουν την υγεία οδηγώντας σε παχυσαρκία, καρδιοπάθειες ή και σε ορισμένα είδη καρκίνου. Ειδικοί κάνουν λόγο ακόμη και για ανεπαρκή λειτουργία της πέψης κατά την κατανάλωση fast food λόγω της συρρίκνωσης του χρονικού διαστήματος των γευμάτων, κάτι που άλλωστε μας οδηγεί και στις γνωστές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις-αίτια του φαινομένου, από την αποξένωση έως την υπερκατανάλωση.
Εάν τα παραπάνω ισχύουν, γιατί τότε το fast food να χαίρει τόσο μεγάλης συμπάθειας; Φαίνεται πως, όπως όλα, έχει και αυτό το φαινόμενο δύο διαφορετικές όψεις. Πρώτον, είναι μια ξεκούραστη και γρήγορη λύση στην πείνα μας, αναμφίβολα εύγεστη και προσιτή ως προς το κόστος. Μια συνήθεια που δύσκολα αλλάζει, διότι προσφέρει άνεση και εξοικονομεί χρόνο, το πολυτιμότερο πλέον αγαθό της εποχής μας.
Ας το αντιμετωπίσουμε: μας αρέσει, μας βολεύει, είναι κάτι που δεν θέλουμε να στερηθούμε. Μόνη λύση λοιπόν είναι να θέσουμε και να ακολουθήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες, που θα μας επιτρέψουν να χαρούμε άφοβα την ευχαρίστηση που προσφέρουν τα fast food χωρίς τύψεις, αποφεύγοντας τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις.
1. Προσοχή στις μερίδες! Ξέρετε ότι τα πρώτα χάμπουργκερ στα McDonald’s είχαν το μέγεθος των παιδικών μερίδων του σήμερα; Να έχετε πάντα υπόψη σας, ότι η ποσότητα του φαγητού αποτελεί πολύ μικρό μέρος των εξόδων αυτών των μαγαζιών, τα οποία προσπαθούν να «πιάσουν» πελάτες προσφέροντας πολλές φορές υπερβολικά μεγάλες μερίδες.
2. Στα fast food αμερικάνικου τύπου:
Αποφεύγετε την κατανάλωση τηγανισμένων εδεσμάτων και κυρίως τα αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Επιλέγετε σάντουιτς με φρέσκα λαχανικά, ψητό κοτόπουλο και ψητές πατάτες. Τρώτε τις σαλάτες χωρίς σάλτσες με λίγο λάδι και λεμόνι ή ξίδι. Για επιδόρπιο προτιμάτε τα φρούτα.
3. Στις πιτσαρίες:
Αν και η γεύση της πίτσας και της μακαρονάδας είναι πραγματικά το κάτι άλλο, πρέπει να προσέχετε πολύ με αυτά τα γρήγορα φαγητά, διότι περιέχουν ασύλληπτα πολλές θερμίδες, λιπαρά, υδατάνθρακες κτλ. Προτιμάτε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, αν υπάρχουν, με απλή σάλτσα ντομάτας και λίγο τυρί. Διαλέγετε πίτσες φτιαγμένες από πολύσπορο αλεύρι ή σικάλεως.
4. Στα γυράδικα:
Όσον αφορά στο γύρο και στα διάφορα παραδοσιακά ελληνικά «βρώμικα» φαγητά, προτιμάτε πάντα μερίδες με φρέσκα λαχανικά και όχι τηγανιτές πατάτες. Επίσης διαλέγετε κοτόπουλο αντί για χοιρινό κρέας. Μια καλή ιδέα είναι να ζητήσετε να ψήσουν τις πίτες στα κάρβουνα χωρίς να προσθέσουν λάδι. Για παράδειγμα, δυο-τρία σουβλάκια από κοτόπουλο συνοδευμένα από μια χωριάτικη σαλάτα είναι ότι καλύτερο, αλλά και γευστικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου