Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μερικά άτομα, στην πρώτη τους συνεδρία, έχω ακούσει πολλές φορές να λένε ‘Θα με υπνωτίσεις και θα μου πεις να μην τρώω’. Πράγματι,  είναι μια κατανοητή, αποδεκτή απαίτηση όταν σκεφτούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου υπάρχει ένα  ‘μαγικό χάπι’ που προσφέρετε τόσο γρήγορα, τόσο ελεύθερα. Χάπι για την κατάθλιψη, χάπι για τα νεύρα, χάπι για συμπλήρωση βιταμινών, χάπι για μείωση όρεξης. Καθημερινά διαβάζουμε διαφημίσεις: ‘Νέο θαυματουργό χάπι το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του λίπους’ ή  ‘Επαναστατική μέθοδος καταμέτρησης θερμίδων’. Πόσες φορές δεν έχουμε δει ή διαβάσει ότι: ‘αυτή η νέα μέθοδος αδυνατίσματος πράγματι είναι αποτελεσματική’. Και μπαίνουμε σε μια εκ νέου προσπάθεια από όπου βγαίνουμε λιγότερο δυνατοί, λιγότερο προσανατολισμένοι, με λιγότερη πίστη σε αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε.
Όλα αυτά τα προϊόντα έχουν τρία πράγματα κοινά:
1. Προσφέρονται να κάνουν όλοι την δουλειά για σένα
2. Δεν είναι επιλεκτικά (υποθέτουν ότι ο καθένας έχει τις ίδιες ανάγκες)
3. Τα αποτελέσματα τους είναι στην καλύτερη περίπτωση παροδικά (όταν σταματάς  να παίρνεις το  ‘μαγικό χάπι’ το αρχικό πρόβλημα φανερώνεται και πάλι συχνότατα με περισσότερη επιμονή δημιουργώντας μεγαλύτερη δυσκολία).
                            Η έρευνα δείχνει πως το 97% αυτών που κάνουν δίαιτες
             ξανακερδίζουν το βάρος που προσπάθησαν τόσο σκληρά να χάσουν
Απορρίπτουμε την ιδέα οποιουδήποτε μαγικού χαπιού απλά επειδή δεν δουλεύει. Η προσπάθεια δεν σημαίνει σκληρή δουλειά. Εάν ενδιαφέρεσαι και έχεις κίνητρο, προσπάθεια για μια υγιή σχέση με το φαγητό γίνεται φυσικά και σου επιστρέφετε ένα αίσθημα ικανοποίησης και ισορροπίας.
              Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιτυχή σου προσπάθεια είναι
                     πιθανόν η έλλειψη κινήτρου και ο φόβος της αποτυχίας

‘Θέλεις να ζήσεις με το φόβο/ άγχος των διατροφικών σου συνηθειών τον επόμενο χρόνο… τα επόμενα 5 χρόνια… για την υπόλοιπη ζωή σου…; 
Μερικοί φόβοι είναι υγιής, και μας προστατεύουν από αληθινούς κινδύνους. Ωστόσο, οι περισσότεροι φόβοι που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι βασίζονται σε φανταστικούς κινδύνους. Και εκείνοι οι φανταστικοί κίνδυνοι με την σειρά τους προκαλούνται από τις προσδοκίες ότι το χειρότερο θα συμβεί.
Μεταξύ άλλων, κατανοώντας τις αιτίες των διατροφικών σου προβλημάτων: πτωχές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωή σου, ψυχολογικές ανάγκες όπου σε οδηγούν στο φαγητό δημιουργείς μια υγιή σχέση με το φαγητό, μακριά από ενοχικά συναισθήματα, φόβους και αλλεπάλληλους κύκλους δίαιτας, αυξάνοντας την αυτό-πεποίθησή σου μαθαίνοντας πως η επιτυχία είναι κάτι χειροπιαστό κάτι που εξαρτάται και ελέγχεται μόνο από εσένα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου