Eρευνητές από το πανεπιστήμιο Aberdeen της Σκωτίας πιστεύουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να πουν ότι ανακάλυψαν την “έξυπνη δίαιτα”, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν το φαγητό και να αισθάνονται πλήρεις αλλά παρόλα αυτά να χάνουν –ή τουλάχιστον να μην παίρνουν – βάρος.
Ο καθηγητής Julian Mercer, επικεφαλής της έρευνας για την παχυσαρκία στο Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας Rowett στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, και οι συνεργάτες του ερευνούν πώς τα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με το στομάχι και τον εγκέφαλο προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο και να παίρνουν κιλά.Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να βοηθήσει στην επιλογή τροφίμων που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να απολαμβάνουν ό, τι τρώνε, χωρίς όμως να φορτώνονται με περιττά κιλά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι γνώριζαν ήδη ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ελεγχόμενες ποσότητες πρωτεϊνών βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να τρώνε τελικά λιγότερο.
Με την ανακάλυψη των μηχανισμών, που προκαλούν αυτό το συναίσθημα της πληρότητας που συνδέεται με την κατανάλωση πρωτεϊνών, ευελπιστούν ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν προϊόντα και να καταλήξουν σε δίαιτες που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να χάσουν κιλά και -το κυριότερο- να μην τα ξαναπάρουν.
Όπως δήλωσε ο Mercer η ομάδα του επικεντρώνεται στον “άξονα τρόφιμα-πέψη-εγκέφαλος” για να καταλήξει στην “έξυπνη δίαιτα“.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες δίαιτες που σας επιτρέπουν να φάτε μέχρι να αισθανθείτε κορεσμό αλλά στην πραγματικότητα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από ό, τι συνήθως», ανέφερε ο Mercer.
«Έχουμε λοιπόν αυτές τις παρατηρήσεις και το είδος των μορίων ή των γονιδίων για τα οποία μιλάμε θα μπορούσαν να είναι εξίσου ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο εμπλέκονται σε αυτά τα είδη των διαδικασιών.»
«Αυτό που μας απασχολεί είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια στρατηγική όσον αφορά τη διατροφή που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία», πρόσθεσε ο Mercer.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου