Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Διάρροια

Οργανικές & σωματικές επιπτώσεις του καρκίνου


Η διάρροια χαρακτηρίζεται από αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και υδαρείς κενώσεις. Μερικές φορές, οι συσπάσεις του εντέρου είναι επώδυνες. Η διάρροια μπορεί να οφείλεται στην χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία (σε ακτινοβόληση της κοιλιακής χώρας), το σύνδρομο δυσαπορρόφησης (λόγω χειρουργικής επέμβασης στο έντερο) ή μερικές φορές σε εντερικές φλεγμονές ή λοιμώξεις.


Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διάρροιας προϋποθέτει τον εντοπισμό του αιτίου. Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί - για την αντιμετώπιση της διάρροιας - στον ιατρό, ο οποίος θα του συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.


Αφυδάτωση


Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση (μείωση των υγρών του οργανισμού κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα). Για να αντικατασταθούν τα υγρά, το σάκχαρο και το αλάτι που χάνεται, μία καλή οδηγία είναι να λαμβάνει ο ασθενής το εξής σκεύασμα: 1 λίτρο βραστό νερό, 1 κουταλιά της σούπας (5 ml) αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας (5 ml) μαγειρική σόδα, 4 κουταλιές της σούπας (20 ml) ζάχαρη και άρωμα για γεύση. Πριν από την λήψη του σκευάσματος, όμως, συνιστάται ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον ιατρό, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα το ανεχθεί ο οργανισμός του. Η διάρροια οδηγεί και σε μειωμένα επίπεδα καλίου, οι απώλειες του οποίου πρέπει να αντικατασταθούν. Σημειώνεται ότι η αφυδάτωση και οι απώλειες ουσιών – ηλεκτρολυτών (που παρατηρούνται εξαιτίας της διάρροιας) απαιτούν την εκτίμηση ιατρού για την αντιμετώπισή τους. 


Δυσανεξία στο γάλα


Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με δυσανεξία στην λακτόζη, ενώ άλλοι αναπτύσσουν αυτήν την διαταραχή καθώς μεγαλώνουν. Η δυσανεξία οφείλεται σε έλλειψη της λακτάσης, που είναι το ένζυμο διάσπασης της λακτόζης του γάλακτος στο έντερο. Η διαταραχή εκδηλώνεται με κοιλιακό πόνο και διάρροια. Μερικές φορές, η έλλειψη λακτάσης εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση στο έντερο, ακτινοθεραπεία (ακτινοβόληση της κοιλιακής χώρας) ή χημειοθεραπεία. Επειδή δεν γίνεται φυσιολογικά η πέψη του γάλακτος, ο ασθενής νιώθει «φουσκωμένος», πονάει και έχει διαρροϊκές κενώσεις.


  • Εάν η διάρροια οφείλεται στην μη ανοχή του γάλακτος, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει το γάλα και τα παράγωγά του (π.χ. παγωτό, τυρί). Ανάλογα με την σοβαρότητα της διαταραχής, πρέπει επίσης να αποφεύγει το βούτυρο ή τις κρέμες.
  • Εάν ο ασθενής είναι πολύ ευαίσθητος πρέπει να αναζητήσει ουσίες χωρίς λακτόζη.
  • Ο ασθενής μπορεί να καταναλώνει παράγωγα σόγιας ή υποκατάστατα λακτόζης αντί των γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με τις οδηγίες διαιτολόγου.

 Τι μπορείτε να κάνετε

  • Τα πολύ ζεστά ή κρύα υγρά και φαγητά αυξάνουν την συσταλτικότητα του εντέρου και επιδεινώνουν την διάρροια. Αντίθετα, συνιστώνται τροφές σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Όταν η διάρροια περιοριστεί, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σε τροφές με χαμηλό υπόλειμμα.
  • Τα συχνά - μικρά γεύματα είναι καλύτερα για την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Oρισμένες τροφές επιδεινώνουν την διάρροια και πρέπει να αποφεύγονται. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
  1. Oι λιπαρές, παχιές και πικάντικες τροφές.
  2. ο καφές, το τσάι και τα ανθρακούχα ποτά που περιέχουν καφεϊνη.
  3. Tα ξινά φρούτα (π.χ. πορτοκάλια, σταφύλια).
  4. Oι τροφές με πολλές φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά, καρύδια, ωμά λαχανικά και φρούτα - εκτός από τα μήλα).
  5. Tα ποτά και τα φαγητά που σερβίρονται πολύ ζεστά ή κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου