ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Υλικά (για τη ζύμη):
- 5 αβγά
- 5 κουτ. γλυκού λάδι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ουίσκι ή ούζο
- ¾ του κιλού περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 άρωμα βανίλια
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες νερό
- 1 φλούδα λεμόνι
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε. Παίρνουμε μπαλάκια ζύμης τα οποία πιέζουμε με την παλάμη μας, τα κάνουμε πλακουτσά και τα περνάμε από την ειδική μηχανή πρώτα στα πιο χοντρά νούμερα, σταδιακά μέχρι το πιο λεπτό (υπάρχουν νούμερα μέχρι το 6 νομίζω που είναι το πιο λεπτό) και κόβουμε σε κομμάτια φύλλο (περίπου 20*15).
- Ένα-ένα κομματάκι φύλλου που κόβουμε το τοποθετούμε πάνω σε ένα μεγάλο καθαρό σεντόνι-πετσέτα και σκεπάζουμε με πετσέτα, ούτως ώστε να μην ξεραίνεται η ζύμη.
- Παράλληλα, έχουμε βάλει σε μια βαθιά κατά προτίμηση κατσαρόλα μπόλικο λάδι να κάψει. Όταν λέμε μπόλικο, εννοούμε μπόλικο. Πρέπει δηλαδή το φύλλο που θα ρίξουμε μέσα να κολυμπάει και να έχει περιθώριο να βυθιστεί μέσα στο λάδι. Δεν μιλάμε δηλαδή για 2 δάχτυλα λάδι αλλά τουλάχιστον 5 και πάνω, το οποίο δυστυχώς πάει χαμένο μετά. Μπορείτε βέβαια να το κρατήσετε για να φτιάξετε εκεί τηγανίτες.
- Μόλις το λάδι κάψει πολύ καλά, πετάμε μέσα το πρώτο κομμάτι φύλλου 20*15. Μόλις πέσει στο λάδι το φύλλο αρχίσει και φουσκαλιάζει. Αμέσως, με τη βοήθεια δύο πιρουνιών διπλώνουμε. Διπλώνουμε διαδοχικά τις δύο άκρες του φύλλου προς το κέντρο. Φτιάχνουμε δηλαδή ένα τρίπτυχο και γυρίζουμε τη δίπλα μέσα στο λάδι. Η δίπλα μας είναι έτοιμη πριν ροδίσει όταν έχει κίτρινο χρώμα και είναι γεμάτη φουσκάλες.
- Βγάζουμε τη δίπλα μας από το λάδι και την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια φύλλου. Αν υπάρχουν 2 ζευγάρια χέρια θα είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο.
- Όταν τελειώσουμε το τηγάνισμα της δίπλας και κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή αλλιώς φτιάχνουμε ένα σιρόπι με 2 κούπες μέλι και 2 κούπες νερό (ή λίγο λιγότερο) και φλούδα λεμόνι, τις βουτάμε μέσα και μετά πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Σημείωση 2: Να θυμάστε ότι επειδή χρειάζεται μια εξοικείωση με τη μηχανή και το τηγάνισμα και δίπλωμα της δίπλας, ίσως στην αρχή απογοητευτείτε με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα. Στην πορεία, θα δείτε ότι γίνεται πιο απλό.
Καλή Επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου