Στα προϊόντα αρτοποιίας, καθώς επίσης σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση -πχ πολλοί τύποι τυριών- ένα από τα συχνότερα συντηρητικά που χρησιμοποιείται, κυρίως εναντίον των μυκήτων, είναι το προπιονικό οξύ και το αλας ασβεστίου του προπιονικου οξέως.
Άτομα που καταναλώνουν το συγκεκριμένο πρόσθετο μπορεί να παρουσιάσουν:
- Πονοκέφαλο και ημικρανίες
- Γαστρεντερολογικά προβλήματα όπως μετεωρισμό (φούσκωμα) και διάρροια
- Έκζεμα και εξανθήματα
- Ταχυκαρδία
- Αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, κούραση χωρίς αίτιο
- Ακράτεια
- Δυσκολία στον ύπνο.
Λίγοι άνθρωποι θα παρουσιάσουν τα παραπάνω συμπτώματα με δυο φέτες ψωμί αλλά το συγκεκριμένο πρόσθετο έχει αθροιστικές ιδιότητες και αυτό δυσκολεύει και την αναγνώριση της αιτίας των συμπτωμάτων μιας και καθημερινά καταναλώνουμε προϊόντα αρτοποιίας (ψωμί, κρουασάν κλπ).
Ιδανικά θα μπορούσε να αποφευχθεί η λήψη του συντηρητικού αυτού αν πχ οι αρτοποιοί καθάριζαν τους πάγκους τους με ξύδι και τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής. Επειδή όμως στην σύγχρονη κοινωνία η κατανάλωση και το κέρδος που συνδέονται με τη μαζική παράγωγη προέχουν, η χρήση του συντηρητικού αυτού είναι αναπόφευκτη.
Παρ όλα αυτά οι καταναλωτές που εμφανίζουν κάποια από τα συμπτώματα που αναφέραμε μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων να μάθουν να αποφεύγουν τα συγκεκριμένα συντηρητικά που μπορεί να προκαλούν πολλά από τα προαναφερόμενα συμπτώματα.
Εκπαιδευτείτε λοιπόν στις ετικέτες τροφίμων, παραδείγματος χάριν τα συντηρητικά Ε282, Ε283, Ε281 πρέπει να αποφεύγονται ενώ χρειάζεται προσοχή στα προϊόντα αρτοποιίας που δηλώνονται ως «εμπλουτισμένα με ασβέστιο» διότι έχουν προπιονικό ασβέστιο.
Tι είναι η τροφική αλλεργία?
Τροφική αλλεργία, καλείται η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, που σημαίνει ότι παράγονται αντισώματα ισταμίνη και ανοσοσφαιρινες που μπορεί να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση τροφικής αλλεργίας μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτική αντίδραση που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί αν οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως γρήγορη εξάπλωση εξανθημάτων, πρήξιμο του προσώπου, γλώσσας και λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια αισθήσεων.
Ποια η διαφορά τροφικής αλλεργίας με την τροφική δυσανεξία?
Τροφική δυσανεξία είναι η δημιουργία ανεπιθύμητων ενοχλήσεων κυρίως στο πεπτικό, από κάποια τρόφιμα λόγω έλλειψης ενζύμων ή τροφικών δηλητηριάσεων. Στην δυσανεξία εμπλέκεται μόνο ο μεταβολισμός και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πάντα ηπιότερης μορφής.
Στις τροφικές δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα περιλαμβάνονται αντιδράσεις λόγω τροφικών δηλητηριάσεων και ενζυμικων ανεπαρκειών που εμποδίζουν τη σωστή πέψη ορισμένων ουσιών προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως για παράδειγμα κοιλιακούς πόνους, μετεωρισμό («φούσκωμα»)
Υπάρχουν τεστ δυσανεξίας που δείχνουν τροφές οι οποίες αν αποκλεισθούν χάνει κάποιος βάρος?
Όχι!! και μάλιστα χρειάζεται μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στα τεστ δυσανεξίας που υπόσχονται απώλεια βάρους & ευεξία με τον αποκλεισμό τροφών και στις δοκιμασίες για διάγνωση τροφικών αλλεργιών, διότι δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηριώση και μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικά ελλείμματα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας…
Ποιες τροφές προκαλούν συχνότερα αλλεργίες?
- Τα οινοπνευματώδη ποτά, γιατί περιέχουν ισταμίνη
- Φιστίκια και προϊόντα φιστικιών
- Καρύδια και προϊόντα καρυδιών
- Αυγό και προϊόντα αυγών
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Ψάρια και προϊόντα ψαριών
- Οστρακοειδή και τα προϊόντα τους
- Σπόροι σουσαμιού και τα προϊόντα τους.
ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ η ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ?
Το οινόπνευμα επιτείνει την έκκριση ισταμίνης από τον οργανισμό, αλλά περιέχει μερικές φορές και υψηλές πυκνότητες ισταμίνης. Αναφέρθηκε ότι το οινόπνευμα προκαλεί απελευθέρωση ισταμίνης από τον οργανισμό. Η ισταμίνη, ως γνωστόν, απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια μίας αλλεργικής αντίδρασης και ευθύνεται για τη δημιουργία των περισσοτέρων αλλεργικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν υψηλές ποσότητες ισταμίνης, όπως είναι τα κόκκινα κρασιά. Σε μία μελέτη το 1993 μετρήθηκε η περιεκτικότητα σε ισταμίνη σε 52 διαφορετικά κρασιά και μπύρες και βρέθηκαν οι ακόλουθες τιμές:
- Λευκό κρασί 3 έως 120 μικρογραμμάρια ανά λίτρο
- Κόκκινο κρασί 60 έως 3800 μικρογραμμάρια ανά λίτρο
- Μπύρα 21 έως 305 μικρογραμμάρια ανά λίτρο
2. Τα πρόσθετα που περιέχονται στα οινοπνευματώδη ποτά ενδέχεται να προκαλέσουν επίσης αντιδράσεις. Τα σπουδαιότερα από τα πρόσθετα είναι:
- Τα θειώδη άλατα
- Τα σαλικυλικά
- Το κριθάρι και ο λυκίσκος στη μπύρα
- Μερικά ένζυμα (ζαχαρομύκητες)
Τροφική αλλεργία: (ύστερα από διάγνωση αλλεργιολόγου) αποκλεισμός της ύποπτης τροφής και των αλλεργιογόνων. Ο διαιτολόγος θα εκπαιδεύσει σε ετικέτες τροφίμων (πρόσθετα τροφίμων Ε471, Ε 472 και λεκιθίνη προέρχονται από φιστίκι) για τον εντοπισμό των αλλεργιογόνων, παράδειγμα... ο όρος υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (πχ σάλτσες, κονσερβοποιημένα προϊόντα) σημαίνει ότι το προϊόν έχει ίχνη από ξηρούς καρπούς???!!!.
Δυσανεξία
Μιλώντας για τροφική δυσανεξία είναι σημαντικό να διαπιστωθεί ποιες τροφές προκαλούν ανεπιθύμητες ενοχλήσεις στον οργανισμό σας, να αποκλειστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπό την επιτήρηση ειδικού διαιτολόγου και να γίνει επανένταξη μικρότερης ποσότητας η αντικατάσταση από τρόφιμα παρόμοιας θρεπτικής άξιας. Ο διαιτολόγος καθολη την διάρκεια του αποκλεισμού τροφίμων θα πρέπει να φροντίσει να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για ισχυρή άμυνα εναντία στο στρες και τροφές πλούσιες σε ενζυμα για την καλύτερη πέψη των τροφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου