Η αιτιολογία της Νευρικής Ανορεξίας είναι πολυπαραγοντική, με βιολογική, γενετική, διαπροσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και πολιτισμική άσκηση επιρροής στην ανάπτυξη αλλά και στην διατήρηση της νόσου. Η έναρξή της κατά τη περίοδο της εφηβείας συνήθως γίνεται αντιληπτή ως βίο-ψυχολογικό πρόβλημα. Σε αυτή τη φάση φυσιολογικά ξεκινούν οι πρώτες εντυπώσεις του παιδιού για την εικόνα του σώματος τους (σωματότυπο) αλλά και οι σημαντικές αλλαγές στο σώμα του λόγω τις ανάπτυξης, σαφώς πιο έντονες για τα κορίτσια. Όμως τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στη νόσο έχουν χαρακτηριστικά εσωστρέφειας, εμμονής σε καταστάσεις και τελειομανίας. Είναι άτομα επιτυχημένα που όμως τα ίδια αισθάνονται αναποτελεσματικά στο να διεκπεραιώσουν κάτι όσο καλά θα ήθελαν και αυτό τα καθιστά στην κατηγορία των ανθρώπων με ιδιαίτερα χαμηλή αυτό-εκτίμηση.
Συνήθως το οικογενειακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για καλές επιδόσεις (π.χ. στα μαθήματα), υπέρ-προστατευτικό και γεμάτο διαμάχες.
Έτσι η ανάπτυξη της ασθένειας της Νευρικής Ανορεξίας εξηγείται από τους ειδικούς ως μία προσπάθεια του ατόμου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και μέσα σε ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον να αποκτήσει τον έλεγχο του εαυτού του και των καταστάσεων αλλά και να καταφέρει να αυτονομηθεί.
Διαταραχές της προσωπικότητας, κρίσεις άγχους και κατάθλιψη είναι ορατά στα άτομα αυτά. Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της νόσου υπάρχει σε 1ου βαθμού βιολογικά συγγενείς αλλά και σε μονοζυγωτικά δίδυμα συγκριτικά με τα διζυγωτικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου