Προσέχουμε τις ετικέτες των τροφίμων, έτσι ώστε να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Όταν τα σάκχαρα στο τρόφιμο είναι πάνω από 15% των συνολικών υδατανθράκων, σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι πλούσιο σε ζάχαρη. Όταν είναι κάτω από το 5%, σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι, επίσης, σημαντικό να ελέγχουμε την ποσότητα τροφίμου που καταναλώνουμε. Έτσι, τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Μορφές με τις οποίες αναγράφονται τα σάκχαρα στις ετικέτες των τροφίμων: γλυκόζη (glucose), δεξτρόζη (dextrose), φρουκτόζη (fructose), σιρόπι καλαμποκιού (corn or invert syrup), ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη (raw or brawn sugar), σιρόπι γλυκόζης (glucose syrup), μαλτόζη (maltose), υδρολυμένο άμυλο (hydrolysed starch).
Συμβουλές για να περιορίσουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε |
Αντικαθιστάμε τα δημητριακά πρωινού που περιέχουν ζάχαρη με ολικής άλεσης δημητριακά ή βρώμη. |
Επιλέγουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μήλα ψητά, γιαούρτι ή ρυζόγαλο για επιδόρπιο, αντί για γλυκά ή συσκευασμένα σνακ. |
Ελαττώνουμε τη ζάχαρη που χρησιμοποιούμε στα σπιτικά γλυκά. |
Αντικαθιστάμε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη με φυσικούς χυμούς, ανθρακούχο νερό, γάλα, ροφήματα διαίτης ή smoothies. |
Επιλέγουμε κονσέρβες φρούτων που συντηρούνται σε χυμό και όχι σε σιρόπι. |
Επιλέγουμε μαρμελάδες με λιγότερη ζάχαρη ή spreads φρούτων. |
Ελαττώνουμε ή βγάζουμε τελείως τη ζάχαρη από τον καφέ ή τα άλλα ροφήματα. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου