Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Γλυκό» αδυνάτισμα

Χάστε γρήγορα κιλά χωρίς να στερηθείτε τους «γλυκούς πειρασμούς». Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος τρώγοντας γλυκά; Nα τα συνδυάσουμε λοιπόν και τα δύο. Έτσι σας παρουσιάζουμε μία δίαιτα με βάση τα γλυκά. Mην παρασυρθείτε όμως...

Mπορείτε να τρώτε στο πλαίσιο της δίαιτας κάποιο γλυκό, αλλά όμως μην το παρακάνετε. H παρακάτω δίαιτα είναι γενική και ενδεικτική. Mπορεί να σας φανεί λίγο... αυστηρή, τουλάχιστον ως προς τα κεντρικά γεύματα. Ωστόσο, προσαρμόζοντάς την στις ιδιαίτερες απαιτήσεις σας, δίνει τη δυνατότητα να τρώτε καθημερινά ένα γλυκό της αρεσκείας σας -σε περιορισμένη ποσότητα- και παράλληλα να χάνετε βάρος...


Tι πρέπει να τρώω για να κρατήσω τη γραμμή μου;


Kαταρχήν το άγχος σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι κακός σύμβουλος, γιατί τελικά μας εξωθεί σε υπερβολές ή σε επιδρομές στο ψυγείο. H ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη γραμμή μας. Kαι λέγοντας ισορροπημένη διατροφή, εννοούμε τρία βασικά γεύματα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ), μικρά ενδιάμεσα γεύματα (φρούτα, ημιάπαχο γιαούρτι), πλούσιες σαλάτες και άφθονη κατανάλωση νερού. Eπίσης σημαντική είναι η αποφυγή λιπαρών τροφών (κρέμα γάλακτος, σουβλάκια, χάμπουργκερ) και η φυσική δραστηριότητα.

Δευτέρα ΠPΩINΟ: 2 φρυγανιές με τυρί, 1 ποτήρι γάλα 1.5%, Kαφές ή τσάι ENΔIAMEΣΟ: 1 φρούτο, Kαφές ή τσάιMEΣHMEPIANΟ: 1 μερίδα κοτόπουλο σουβλάκι, Σαλάτα εποχής AΠOΓEYMAΤΙΝΟ: 1 μικρή σοκολάτα γάλακτος 50 γρ.BPAΔΙΝΟ: 1 γιαούρτι 2%, 2 φρούτα

Τρίτη ΠPΩINΟ: 2-3 κουτ. σούπας δημητριακά, 1 ποτήρι γάλα 1.5%, Kαφές ή τσάι ENΔIAMEΣΟ: 1 γιαούρτι 2% λιπ., Kαφές ή τσάι MEΣHMEPIANΟ: Tονοσαλάτα ή Σαλάτα θαλασσινών AΠOΓEYMAΤΙΝΟ: 1 κομμάτι κέικ 80 γρ. BPAΔΙΝΟ:1 γιαούρτι 2%, 1 φλιτζ. ρύζι

Τετάρτη ΠPΩINΟ: 1 τοστ, 1 ποτήρι χυμό φρούτων, Kαφές ή τσάι ENΔIAMEΣΟ: 1 φρυγανιά με λίγο τυρί, Kαφές ή τσάιMEΣHMEPIANΟ: 1 μερίδα μπιφτέκια, Σαλάτα εποχής AΠOΓEYMAΤΙΝΟ: 1 κομμάτι γαλατομπούρεκο BPAΔΙΝΟ: 1 αβγό βραστό, Σαλάτα εποχής

Πέμπτη ΠPΩINΟ: 2 φρυγανιές με μέλι, 1 γιαούρτι 2%, Kαφές ή τσάι ENΔIAMEΣΟ: 1 ποτήρι χυμό φρούτων, Kαφές ή τσάι MEΣHMEPIANΟ: 1 ομελέτα, Σαλάτα εποχής AΠOΓEYMAΤΙΝΟ: 4 μικρά σοκολατάκια BPAΔΙΝΟ: Πατάτες βραστές, Bραστά λαχανικά

Παρασκευή ΠPΩINΟ: 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, ποτήρι χυμό φρούτων, Kαφές ή τσάι ENΔIAMEΣΟ: 1 φρούτο, Kαφές ή τσάι MEΣHMEPIANΟ: 1 μερίδα κοτόπουλο ψητό, Σαλάτα εποχής AΠOΓEYMAΤΙΝΟ: 1 γιαούρτι 2% με γλυκό κουταλιού BPAΔΙΝΟ: Σαλάτα χωριάτικη

Σάββατο ΠPΩINΟ: 2 φρυγανιές με τυρί, 1 ποτήρι χυμό φρούτων, Kαφές ή τσάι ENΔIAMEΣΟ: 1 γιαούρτι 2% λιπ., Kαφές ή τσάι MEΣHMEPIANΟ: 1 μερίδα ψάρι, Σαλάτα εποχής AΠOΓEYMAΤΙΝΟ: 1 κομμάτι σπιτικό χαλβά BPAΔΙΝΟ: 1 τοστ, Σαλάτα εποχής

Κυριακή ΠPΩINΟ: 1 τοστ, 1 ποτήρι γάλα 1.5%, Kαφές ή τσάι ENΔIAMEΣΟ: 1 φρούτο, Kαφές ή τσάι MEΣHMEPIANΟ:1 μερίδα μπριζόλα, Σαλάτα εποχής AΠOΓEYMAΤΙΝΟ: 1 μικρή σοκολάτα με αμύγδαλα 50 γρ. BPAΔΙΝΟ: Φρουτοσαλάτα (Όσα φρούτα θέλετε)

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Το νέο θέμα μας, αφορά τη σωστή διατροφή και χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε, για να προστατέψουμε σωστά την υγεία μας και τον οργανισμό μας. Το θέμα χωρίζεται σε 3 μέρη και σήμερα σας παρουσιάζουμε το πρώτο, το οποίο περιλαμβάνει τις πρώτες χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή μας...
Τα προβλήματα βάρους τις πιο πολλές φορές βασίζονται σε συνήθειες, και οι συνήθειες είναι δυνατό να αλλάξουν. Για τη μεταβολή αυτών των συνηθειών, δεν απαιτείται τόσο δύναμη θέλησης όσο σωστός προγραμματισμός  και επιμονή.
Χρήσιμο είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Εκτός από τον μακροχρόνιο στόχο σας, τοποθετήστε πολλούς βραχυπρόθεσμους στόχους, π.χ εβδομαδιαίους, έτσι ώστε να σας δίνεται ένα αίσθημα ότι πετύχατε, πριν πετύχετε τον τελικό σας στόχο.
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή, και ο μόνος τρόπος για να επέμβουμε είναι να ακολουθήσουμε τους φυσικούς νόμους και κανόνες που όρισε η φύση. Δηλαδή ο σωστότερος τρόπος για να χάσουμε βάρος, είναι μόνο μέσα από τη προσεκτική μείωση της καθημερινής διατροφής και την παράλληλη αύξηση της σωματικής άσκησης. Δίαιτες του τύπου 20 με 30 κιλά σε 2 μήνες ή 5 κιλά σε 1 εβδομάδα, οδηγούν σε διατάραξη της ισορροπίας του οργανισμού, με ανεπανόρθωτα πολύ συχνά αποτελέσματα.
Παρατηρήστε ορισμένες διαιτολογικές σας συνήθειες, ανακαλύπτοντάς τις μπορείτε να εντοπίσετε τα αίτια που τις προκαλούν και που τελικά σας οδηγούν στο να τρώτε. Αναρωτηθείτε:

-> Πώς τρώτε; όρθιοι, καθιστοί, μέχρι να φουσκώσει η κοιλιά σας, με τι ρυθμό τρώτε...
-> Που τρώτε; στη κουζίνα, στο γραφείο, στα εστιατόρια...
-> Πότε τρώτε; το πρωί,το απόγευμα, το βράδυ, ενώ διαβάζεται...
-> Τελικά τι τρώτε; έτοιμα φαγητά, μαγειρεμένα από εσάς, ότι σας δώσουν...
-> Κάτω από τι διάθεση τρώτε; όταν είστε στενοχωρημένοι, ευτυχισμένοι, αγχωμένοι...
-> .......;
Ανακαλύψτε τις συνήθειες σας!
Μάθετε πώς να υπολογίζεται τις θερμιδικές σας ανάγκες:
Η θερμίδα είναι η μονάδα που μετράμε την ποσότητα καυσίμων, με τη μορφή χημικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας, για τις δραστηριότητες του. Όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες, από όσες καίμε, οι περισσευούμενες μετατρέπονται σε λίπος. Ενώ εαν τρώμε λιγότερο από όσο δαπανάμε, καίγεται ένα μέρος από το αποθηκευμένο λίπος. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε καθόλου, για να μην παίρνουμε θερμίδες και να αδυνατίζουμε. Υπάρχουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού, που απαιτούν ενέργεια για να πραγματοποιηθούν και είναι απαραίτητες για την επιβίωση μας.

Πώς να κρατήσω σε χαμηλά επίπεδα την πρόσληψη ζάχαρης;

Πώς να κρατήσω σε χαμηλά επίπεδα την πρόσληψη ζάχαρης;
Προσέχουμε τις ετικέτες των τροφίμων, έτσι ώστε να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Όταν τα σάκχαρα στο τρόφιμο είναι πάνω από 15% των συνολικών υδατανθράκων, σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι πλούσιο σε ζάχαρη. Όταν είναι κάτω από το 5%, σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι, επίσης, σημαντικό να ελέγχουμε την ποσότητα τροφίμου που καταναλώνουμε. Έτσι, τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Μορφές με τις οποίες αναγράφονται τα σάκχαρα στις ετικέτες των τροφίμων: γλυκόζη (glucose), δεξτρόζη (dextrose), φρουκτόζη (fructose), σιρόπι καλαμποκιού (corn or invert syrup), ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη (raw or brawn sugar), σιρόπι γλυκόζης (glucose syrup), μαλτόζη (maltose), υδρολυμένο άμυλο (hydrolysed starch).

Συμβουλές για να περιορίσουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε
Αντικαθιστάμε τα δημητριακά πρωινού που περιέχουν ζάχαρη με ολικής άλεσης δημητριακά ή βρώμη.
Επιλέγουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μήλα ψητά, γιαούρτι ή ρυζόγαλο για επιδόρπιο, αντί για γλυκά ή συσκευασμένα σνακ.
Ελαττώνουμε τη ζάχαρη που χρησιμοποιούμε στα σπιτικά γλυκά.
Αντικαθιστάμε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη με φυσικούς χυμούς, ανθρακούχο νερό, γάλα, ροφήματα διαίτης ή smoothies.
Επιλέγουμε κονσέρβες φρούτων που συντηρούνται σε χυμό και όχι σε σιρόπι.
Επιλέγουμε μαρμελάδες με λιγότερη ζάχαρη ή spreads φρούτων.
Ελαττώνουμε ή βγάζουμε τελείως τη ζάχαρη από τον καφέ ή τα άλλα ροφήματα.

Συνέπειες της υπερκατανάλωσης ζάχαρης


 
Τα σάκχαρα, όπως και το άμυλο, είναι υδατάνθρακες. Τα σάκχαρα τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές, όπως σουκρόζη, φρουκτόζη, λακτόζη, γλυκόζη. Όλες οι μορφές έχουν γλυκιά γεύση. Η σουκρόζη είναι η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη, προϊόν βιομηχανικής παραγωγής από το ζαχαροκάλαμο και τα τεύτλα, και χρησιμοποιείται σε ποτά, αρτοσκευάσματα και στη βιομηχανία ζαχαρωδών προϊόντων. Η φρουκτόζη βρίσκεται στα φρούτα και στο μέλι, ενώ η λακτόζη βρίσκεται στο γάλα.
Η γλυκόζη είναι η πιο απλή μορφή σακχάρου και είναι συστατικό των υπόλοιπων σακχάρων. Η επιτραπέζια ζάχαρη, για παράδειγμα, αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Η γλυκόζη είναι, επίσης, το δομικό συστατικό του άμυλου. Το άμυλο είναι η κύρια πηγή υδατάνθρακα που βρίσκουμε στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά. Η γλυκόζη είναι η μορφή σάκχαρου που κυκλοφορεί στο αίμα. Αναφέρεται συχνά σαν «σάκχαρο αίματος» και τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια.
Διατροφικά στοιχεία:
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ζυγίζει 4 γραμμάρια και περιέχει 16 θερμίδες. Ένα αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 54 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή 13 κουταλάκια του γλυκού. Η μαύρη ζάχαρη έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από τη λευκή. Περιέχει σε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες κάποια μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο, αλλά, όπως και η λευκή, υστερεί σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Συνέπειες υπερκατανάλωσης
Η συχνή έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, και για μεγάλη διάρκεια, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση τερηδόνας στα παιδιά. Κύριες πηγές ζάχαρης είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά, οι καραμέλες και οι χυμοί.
Τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη έχουν πολλές θερμίδες και είναι φτωχά σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Περιέχουν, δηλαδή, «κενές θερμίδες» και αντικαθιστούν άλλα πιο θρεπτικά τρόφιμα στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης, σε περίπτωση αδηφαγικής συμπεριφοράς, μπορεί να επηρεάσει κάποια νευρικά μονοπάτια, όπως αυτό της ντοπαμίνης, που ενισχύουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, και ως εκ τούτου οδηγεί σε επιθυμία για ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης. Επίσης, η γλυκιά γεύση προκαλεί ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να επιδιώκουμε την ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωσή της.
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μας οδηγήσει σε  υπέρβαρο και παχυσαρκία, μόνο στην περίπτωση που οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που «καίμε». Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη είναι, συνήθως, πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να υπερβούμε τη συνιστώμενη πρόσληψη. Ιδιαίτερα, τα άτομα που καταναλώνουν πολλά ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη οδηγούνται σε υπερκατανάλωση θερμίδων, διότι δεν μπορούν να ελέγξουν τι τρώνε συνολικά. Η κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία.
Πολύς κόσμος πιστεύει πως η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη. Αυτό είναι λάθος! Ο διαβήτης είναι αποτέλεσμα συνδυασμού  γενετικών και περιβαλλοντικών αιτιών. Παρ’ όλα αυτά, το υπερβάλλον βάρος  είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Καλό είναι άτομα που έχουν διαβήτη να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης, διότι η γρήγορη απορρόφησή της από το πεπτικό οδηγεί σε απότομη αύξηση του σάκχαρου στο αίμα, το οποίο δεν μπορούν να ρυθμίσουν άτομα με διαβήτη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που δεν έχουν διαβήτη, με διατροφικές συνήθειες πλούσιες σε γλυκά, έχουν αυξημένη τιμή στον δείκτη μάζας σώματος και περιφέρειας-μέσης. Και άτομα που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη έχουν αυξημένες τιμές ινσουλίνης όταν δεν έχουν φάει απολύτως τίποτα.

Τρώτε συχνά σοκολάτες; Δείτε αυτό!

Τρώτε Σοκολάτα; 

Όσοι τρώνε πολύ συχνά σοκολάτες είναι πιο καταθλιπτικοί απ' ό,τι όσοι τις απολαμβάνουν σποραδικά - και όσο μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνουν, τόσο το χειρότερο, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.
Αν και λίγη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, τα στοιχεία για τις επιδράσεις της στην ψυχική διάθεση είναι ελλιπή - και η νέα μελέτη υποδηλώνει πως η συχνή κατανάλωση έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας», πάνω από 30 γραμμάρια σοκολάτας κάθε εβδομάδα δείχνουν να υπονομεύουν την ψυχική διάθεση - και όσο περισσότερη σοκολάτα τρώνε άντρες και γυναίκες, τόσο πιθανότερο είναι να είναι καταθλιπτικοί.
Αντιθέτως, όσοι τρώνε σοκολάτα αραιά και που, δείχνουν να έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άντρες και γυναίκες, κανείς εκ των οποίων δεν έπαιρνε αντικαταθλιπτικά φάρμακα ούτε είχε διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάταλι Ρόουζ και οι συνεργάτες της, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, λένε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.
Μία είναι ότι, όπως συμβαίνει και με το αλκοόλ, ενώ παροδικά βελτιώνει την διάθεση, μακροπρόθεσμα την υπονομεύει. Μία άλλη είναι ότι όσοι είναι καταθλιπτικοί χρησιμοποιούν την σοκολάτα ως «φάρμακο» για να αισθάνονται καλύτερα. Ή μπορεί πάλι η κατάθλιψη να αυξάνει την λαχτάρα για σοκολάτα, δίχως επί τη ουσία να παρέχει κάποιο όφελος.
Η σοκολάτα μπορεί ακόμη και να αποτελεί απ' ευθείας αιτία της κατάθλιψης, προσθέτουν οι ερευνητές.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διερευνηθεί ποια από τις παραπάνω εξηγήσεις ισχύει, διευκρινίζουν.
«Ό,τι νιώθουμε και ό,τι τρώμε φαίνεται ότι σχετίζονται στενά και πολλοί άνθρωποι ξέρουν ότι λαχταρούν συγκεκριμένα τρόφιμα ή ότι στρέφονται στο φαγητό για παρηγοριά όταν έχουν στρες, νιώθουν πιεσμένοι ή είναι κακοδιάθετοι», λέει η κυρία Μπρίτζετ Ο'Κόνελ, από τον βρετανικό οργανισμό ψυχικής υγείας Mind.
«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και της ψυχικής μας διάθεσης».